Sosyal Medya

Güncel

Sezer’e Ecevit’in Fethullah Gülen’le ilişkisi soruldu

TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e FET֒yle ilgili 18 soru gönderdi.



Komisyonun eski CumhurbaÅŸkanı Ahmet Necdet Sezer'e “Merhum Bülent Ecevit’in Fethullah Gülen ve yapılanması hakkındaki olumlu yaklaşımlarını nasıl deÄŸerlendirirsiniz?” ÅŸeklindeki sorduÄŸu sorular ÅŸu ÅŸekilde;

‘ÖRGÃœTLE MÃœCADELE KAPSAMINDA NE TÃœR GÄ°RİŞİM VE ÇALIÅžMALARDA BULUNDUNUZ?’

 

Görev süreniz içerisinde, FETÖ/PDY örgütünü güvenlik açısından tehdit olarak gören herhangi bir rapor ya da bilgi size sunuldu mu? Sunulduysa, bu örgütle mücadele kapsamında ne tür girişim ve çalışmalarda bulundunuz?

28 Åžubat sürecindeki baskıcı uygulamaların FETÖ’nün geliÅŸip büyümesinde etkisi olduÄŸunu düşünüyor musunuz?

Merhum Bülent Ecevit’in Fethullah Gülen ve yapılanması hakkındaki olumlu yaklaşımlarını nasıl deÄŸerlendirirsiniz?

‘DEVLET AKLI, HÄ°MMET PARALARI Ä°LE ÖRGÃœTE BÖYLE DEVASA FÄ°NANSAL GÜÇ OLUÅžTURULMASINI NASIL TESPÄ°T EDEMEMÄ°ÅžTÄ°R?’

 

FETÖ/PDY’nin 40 yıla dayanan bir geçmiÅŸi var. Bu örgütün kurumsallaÅŸması ve finansal olarak süratle büyümesi ise 90’lı yıllarda gerçekleÅŸmiÅŸtir. 1979 yılında kurulan Kaynak Holding ve 1996 yılında kurulan Bank Asya, 90’lı ve 2000’li yıllarda örgüt sermayesi ile hızla büyümüştür. Sonuç itibariyle küçük ÅŸirketler, devasa holdingler haline gelmiÅŸtir. Devlet aklı, himmet paraları ile örgüte böyle devasa finansal güç oluÅŸturulmasını nasıl tespit edememiÅŸtir? Tespit edebildiyse, gereÄŸinin yapılması konusunda nerede sorun yaÅŸanmıştır?

‘DEVLET DENETLEME KURULU’NA BÄ°R TALÄ°MATINIZ OLDU MU?’

 

CumhurbaÅŸkanı olarak görev yaptığınız sürezarfında FETÖ yapılanmasına karşı, çalıştığınız baÅŸbakanlar ya da genelkurmay baÅŸkanlarıyla herhangi bir deÄŸerlendirmeniz oldu mu? Görevde olduÄŸunuz süre (16 Mayıs 2000-28 AÄŸustos 2007) içerisindeki Milli Güvenlik Kurulu toplantılarına asker veya sivil üyeler tarafından ‘Fethullah’ ön adıyla baÅŸlayan illegal bir yapıya dair konu (takibat, soruÅŸturma veya bu yönde bir izin talebi vs.) gündeme getirildi mi? Getirildiyse sizin ve diÄŸer üyelerin tavrı ne oldu? O konuyla ilgili olarak herhangi bir karar alındı mı, neler yapıldı? Bugüne kadar dinlediÄŸimiz yetkililer ve ilgililerden edinilen bilgiler ile literatüre geçmiÅŸ bilgiler doÄŸrultusunda bu yapının 1970’lerin hemen başında devlete önce sızmaya ve ardından yerleÅŸmeye baÅŸladığı anlaşılıyor. Bu yapının araÅŸtırılması noktasında gerek Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında ilgili makamlara, gerekse Devlet Denetleme Kurulu’na bir talimatınız oldu mu?

‘FETÖ RAPORU’NUN Ä°STEĞİNÄ°Z ÃœZERÄ°NE GENEL SEKRETERÄ°NÄ°Z KEMAL NEHREZOÄžLU’NA TESLÄ°M EDÄ°LDİĞİ DOÄžRU MUDUR?’

 

Yeni Asır gazetesinde 30.07.2016 tarihli röportajda yer alan bilgiye göre, 2003 yılında Jandarma Ä°stihbarat Teknik Daire BaÅŸkanı Albay Atilla UÄŸur’un iki büyük klasör olarak hazırlayıp tarafınıza elden sunduÄŸu, içeriÄŸi hakkında da tarafınıza bilgi verdiÄŸi FETÖ Raporu’nun isteÄŸiniz üzerine Genel Sekreteriniz Kemal NehrezoÄŸlu’na teslim edildiÄŸi doÄŸru mudur? DoÄŸru ise söz konusu bu rapor hakkında herhangi bir iÅŸlem baÅŸlattınız mı? Sonucu ne oldu?

15 Temmuz silahlı ve kanlı darbe giriÅŸimi hakkındaki görüş ve deÄŸerlendirmeleriniz nelerdir?

‘Ä°HRAÇ EDÄ°LEN SUBAY VE ASTSUBAYLARIN DOSYALARINI Ä°NCELEDÄ°NÄ°Z YA DA Ä°NCELETTÄ°NÄ°Z MÄ°?’

 

CumhurbaÅŸkanlığınız süresince 28 Åžubat sürecinde YAÅž kararları ile irticai sebeplerle disiplinsizlik gerekçesiyle birçok subay ve astsubay TSK’dan ihraç edildi. Bu yöndeki kararnameleri imzalamadan önce ihraç edilen subay ve astsubayların dosyalarını incelediniz ya da incelettiniz mi? Bunlar içerisinde FETÖ mensubu (o zamanki adıyla Fethullahçı) kiÅŸiler var mıydı?

‘SÄ°ZE BU KONUDA BRÄ°FÄ°NG VERÄ°LDÄ° MÄ°?’

 

CumhurbaÅŸkanı Sayın Süleyman Demirel’e 17 Ocak 1997 tarihinde, Genelkurmay Karargahı’nda, ‘Ä°rticai Faaliyetler’ baÅŸlıklı brifing verildiÄŸi bilinmektedir. Aynı ÅŸekilde size de bu konuda brifing verildi mi? Verildiyse mahiyeti nedir? 28 Åžubat Kararları içinde yer alan irticai faaliyetlere katıldığı saptananların memuriyetten çıkarılmasını kolaylaÅŸtıran kanun hükmünde kararnameyi reddetmenizden sonra verdiÄŸiniz kararlarda bu brifingin etkisi olmuÅŸ mudur? FETÖ’nün elebaşı Fethullah Gülen’in, ‘fert’ olarak kiÅŸilerin ve ‘gruplar’ olarak toplumun dini duygularına hitap ederek onları ikna ettiÄŸi, bir müddet sonra, bu samimi duyguları, ÅŸahsının veya cemaatin / örgütün menfaatleri doÄŸrultusunda kullandığı müşahede edilmiÅŸtir. Din eÄŸitimi ve dinin topluma anlatımında eksiklik ve/veya yetersizlikler olduÄŸu, bu eksiklik ve/veya yetersizliklerin ortaya çıkardığı boÅŸluÄŸun, cemaat ve/veya tarikatlar tarafından doldurulduÄŸu iddia edilmektedir. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

‘ÖRGÃœTÃœN ORTAYA ÇIKIÅžI VE ÖZELLÄ°KLE 1970’LÄ° YILARDAKÄ° NÄ°YETÄ° VE KURULUÅž MAKSADI SÄ°ZCE FARKLI MIYDI?’

 

FETÖ’nün elebaşı Fehtullah Gülen’in, 1970’li yılların başından itibaren örgütlenmeye baÅŸladığı deÄŸerlendirilmektedir. Örgütün ortaya çıkışı ve özellikle 1970’li yılardaki niyeti ve kuruluÅŸ maksadı sizce farklı mıydı? Kanaatinize göre örgüt, devleti ele geçirme hedefini ve darbeci kimliÄŸini sonradan mı edinmiÅŸtir?

Türkiye’deki güvenlik ve istihbarat hizmetlerinin MÄ°T, Genelkurmay BaÅŸkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı arasında bölüşülmüş olması ve dağınık bir görünüm arz etmesinin muhtelif hizmet aksaklıklarına sebep olduÄŸu iddia edilmektedir.

— Genelkurmay BaÅŸkanlığı, MÄ°T’ten istihbarat alamadığını,

— MÄ°T, asker kiÅŸiler hakkında istihbarat toplanmasının kendi mevzuatı açısından mümkün olmadığını,

— Genelkurmay BaÅŸkanlığı ise Emniyet ve Jandarma’dan istihbarat temin etmenin güçlüklerini gündeme getirmektedir.

— Ayrıca bazı üst düzey bürokratlarca Komisyonumuza verilen beyanlarda kurumsal taassup ya da yetersiz eÅŸgüdüm ve iÅŸbirliÄŸi sebebiyle kurumların ellerindeki istihbarî bilgileri zaman zaman baÅŸka kurumlarla paylaÅŸmaktan imtina ettikleri ifade edilmiÅŸtir. Tecrübeleriniz ışığında güvenlik ve istihbarat alanındaki cari kurumsal düzenin eksiklik ve zafiyetleri nelerdir? Bu zafiyetler nasıl giderilebilir? Kurumsal yeniden yapılanma kapsamında güvenlik ve istihbarat kurum ve kuruluÅŸlarının görev ve teÅŸkilatları ile bu kurumlar arasındaki iliÅŸkiler hakkındaki tavsiyeleriniz nelerdir?

‘FETÖ’NÃœN DEVLETE SIZMASINI KOLAYLAÅžTIRDIÄžI Ä°LERÄ° SÃœRÃœLMEKTE, BU KONUDAKÄ° DÜŞÜNCELERÄ°NÄ°Z NELERDÄ°R?’

 

FETÖ mensuplarının, baÅŸta emniyet teÅŸkilatı, yargı ve orduya ait kadrolar olmak üzere, bütün kamu kurumlarına sinsice sızdığı ve 15 Temmuz Ã¶ncesinde bazı birimlerde söz sahibi olduÄŸu deÄŸerlendirilmektedir. Ä°nanç, ibadet ve vicdan özgürlüğü önündeki bazı engeller sebebiyle, insanların dinî inançlarının icaplarını yerine getiremedikleri, kendilerini gizledikleri, bu sebeple kamu kurumlarına ancak takiyye yaparak girebildikleri ve halk nazarında da bu tür bir usulün takip edilmesinin belli ölçülerde kabul gördüğü, bu durumun FETÖ’nün devlete sızmasını kolaylaÅŸtırdığı ileri sürülmektedir. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

‘MÄ°T MÃœSTEÅžAR YARDIMCISININ BÄ°R ASKER OLMASI ÖNERÄ°SÄ° HAKKINDAKÄ° KANAATÄ°NÄ°Z NEDÄ°R?’

 

MÄ°T’in 1990’lı yılların başından itibaren sivilleÅŸtirilmesinin özellikle askeri istihbaratın toplanmasında zafiyete sebep olduÄŸu yönünde iddialar ileri sürülmektedir. Komisyonumuza beyanda bulunan bazı eski Genelkurmay BaÅŸkanları MÄ°T’in askeri yönetici ve personelden tamamen arındırılmasının sakıncalarından söz etmiÅŸtir. MÄ°T’te tekrar askerî yönetici istihdam edilmesi, örneÄŸin MÄ°T MüsteÅŸar Yardımcısının bir asker olması önerisi hakkındaki kanaatiniz nedir?

Yetkili makamlarda bulunduÄŸunuz süre boyunca FETÖ’nün kayıtdışı para kaynakları ve transferleri hakkında şüpheleriniz oldu mu? Bu konunun araÅŸtırılması talimatı verdiniz mi? Ne tür bilgiler elde ettiniz?

Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığınız süre zarfında FETÖ yapılanmasına karşı, çalıştığınız Başbakanlar, Bakanlar ya da Genelkurmay Başkanlarıyla herhangi bir değerlendirmeniz oldu mu?

Darbe girişimleri, bürokratik makamların siyasi veya ideolojik gayelerle sistematik olarak ele geçirilmesine yönelik faaliyetler, kamu yetki ve otoritesinin usulsüz ve hukuksuz bir şekilde gasp edilmesi ve siyaset ile kamu hayatına yönelik diğer gayrimeşru müdahale teşebbüslerinin tekerrür etmesini önlemek bakımından, bilgi, gözlem ve tecrübeleriniz ışığında; hukuk, eğitim, din-devlet ilişkileri, güvenlik ve istihbarat gibi alanlarda alınması gereken tedbirler ile kurumsal yeniden yapılanma önerileriniz nelerdir?

Komisyonumuzun çalışma alanı ile ilgili başkaca tespit ve önerileriniz var mıdır?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.